Bułeczki
drożdżowe z pesto z suszonych pomidorów smakują jak pizza 🍕 Jeden
składnik wystarczył, by odmienić smak ciasta drożdżowego. Do tego
trochę żółtego sera, bazylia i nic więcej nie potrzeba. Bułeczki łatwo się odrywa. Im mniejsze kawałki pokroisz, tym będziesz mieć więcej bułeczek na jeden kęs. Można je wykorzystać jako dodatek do grilla, zamiast pieczywa. Sprawdzą się też jako przekąska do piwa. Albo po prostu na śniadanie.
Jeśli nie masz w domu pesto, posmaruj ciasto ulubionym sosem, czy keczupem.
Składniki:
- 3/4 szklanki ciepłej wody
- 2 łyżeczki suszonych drożdży
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżeczka soli
- 2 szklanki mąki (ja użyłam 1,5 szklanki, ale przygotuj na wypadek więcej)
- 1 łyżka oliwy
- pesto @pontiofficial czerwone, zielone lub inny sos, keczup
- tarty żółty ser
- opcjonalnie świeża bazylia
Przygotowanie:
Zacznij od przygotowania zaczynu z drożdży. Drożdże wymieszaj w ciepłej wodzie (uważaj, żeby nie była wrząca), dodaj 1 łyżkę mąki, wymieszaj i odstaw na 5 min.
Do miski
wsyp 1,5 szklanki mąki, sól, wlej oliwę i zaczyn drożdżowy. Wyrabiaj
ciasto mikserem lub dłońmi. Jeśli ciasto będzie się kruszyć i nie da się
zlepić, dodaj odrobinę ciepłej wody. Natomiast jeśli ciasto będzie się
bardzo lepiło do dłoni i nie da się uformować kuli, podsypuj je mąką.
Ciasto powinno być elastyczne, miękkie i błyszczące. Uformuj z niego
kulę, przykryj ściereczką i zostaw do wyrośnięcia na 40 min.
Po tym czasie ciasto ponownie wyrób. Rozwałkuj na prostokąt. Rozsmaruj pesto po całej powierzchni ciasta. Ją wykorzystałam pół słoiczka. Pamiętaj, że pesto jest tłuste, dlatego posmaruj cienką warstwę. Na pesto wysyp tarty żółty ser (ilość według uznania). Jeśli masz i lubisz, możesz dodać kilka listków bazylii.
Zwiń ciasto
zaczynając od długiego brzegu, dosyć ciasno. Następnie pokrój je na
kawałki. Im mniejsze kawałki, tym więcej bułeczek. Układaj bułeczki
obok siebie (dosyć blisko) w foremce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz 30 min w 180 stopniach.
moja siostra robi taki chlebek rwany z masłem czosnkowym. Uwielbiam takie opcje :) <3
OdpowiedzUsuńPs. obserwuję <3
UsuńZ masłem czosnkowym tez musi smakować świetnie :) Dziękuję ;):*
UsuńPyszna propozycja, nie wiem czemu ciągle piekę z cynamonem na słodko :D
OdpowiedzUsuńWarto skusić się na wytrawne bułeczki :)
Usuńpyszna przekąska:)
OdpowiedzUsuńMuszą być pyszne :)
OdpowiedzUsuńSą przepyszne, polecam :)
UsuńSuper :) Uwielbiam ciasto drożdżowe, chociaż wytrawne robię niezbyt często :)
OdpowiedzUsuńPolecam spróbować, może zagości u Ciebie na dłużej :)
Usuń